Boeken

Een uitgebreide literatuurlijst is te vinden op:
https://www.dutchstudies-satsea.nl/deelnemers/erik-bruijn/


tibet-china_japanTibet-China & Japan

Uitgevers: Mercatorfonds, Brussel en Wereldmuseum, Rotterdam
Verschenen in: 2011
ISBN: 978 90 6153 322 1

Een tweetalige catalogus met meesterwerken uit de etnografische kunstcollectie van het Wereldmuseum te Rotterdam. De kunstobjecten in deze rijk geïllustreerde catalogus zijn beschreven door gastconservator Erik Bruijn, die daarmee belangrijke, onbekende aspecten van het esoterisch boeddhisme aan het licht brengt.


ziekte_pijn_en_de_invloed_van_de_geestZiekte, pijn en de invloed van de geest

Uitgeverij: Ankh-Hermes
Verschenen in: 2006, 2010
ISBN: 978 90 202 0187 1

Onderdrukte emotionele conflicten kunnen na verloop van tijd tot uiting komen in de vorm van pijnsignalen en ziektesymptomen. Ziekte en pijn kunnen in dat geval informatie verschaffen over de ware aard van onze problemen. Door deze te verwerken en zodoende onze energie niet langer te blokkeren of tegen onszelf te gebruiken, kunnen we het genezingsproces bevorderen. De auteur maakt met praktijkvoorbeelden duidelijk dat de invloed van de menselijke geest niet alleen een uiterst belangrijke factor kan zijn bij het ontstaan en verloop van ziekten, maar ook bij het genezen ervan. De therapeutische aanpak van Erik Bruijn is gebaseerd op praktische kennis uit de psychotherapie, de klassieke yogatraining en de Tibetaanse geneeskunde.


ontmoetingen_met_meesters_en_dwazenOntmoetingen met meesters en dwazen. Achter de schermen van de oosterse spiritualiteit

Uitgeverij: Ankh-Hermes
Verschenen in: 1996
ISBN13: 9789020280791

Een Japanse Zenpriester die hem dronken probeert te voeren, een Indiase goeroe die de belasting ontduikt en een macaber ritueel op een Tibetaans knekelveld: in dit boek rekent Erik Bruijn af met de blinde verheerlijking van ‘het Oosten’ als een soort mystieke graalburcht. Door jarenlange studie en praktijkervaring raakte hij vertrouwd met de bijzondere trainingsmethoden van lichaam en geest, waarmee ‘verlichte’ meesters hun inzicht overdragen. Aan de hand van eigen ervaringen belicht hij de lichamelijke, psychische en emotionele problemen die een rol kunnen spelen bij de boeddhistische meditatietraining en beschrijft hij bijvoorbeeld hoe een stille meditatiehal ineens kan veranderen in een plaats van geweld.
Tijdens zijn verblijf in ashrams en kloosters in Azi├ź werd hem duidelijk dat de oosterse spiritualiteit door de meeste westerse schrijvers uit haar verband wordt gerukt om in een voor westerlingen acceptabele vorm te kunnen worden aangeprezen.
In deze publicatie wordt deze spiritualiteit daarom zoveel mogelijk ‘van binnenuit’ belicht en teruggebracht in de cultuursfeer waarin zij in feite thuishoort: die van het Oosten. Het resultaat is een verzameling heldere, boeiende reportages over persoonlijke ontmoetingen met verlichte meesters en dwazen.


tantra_yoga_en_meditatieTantra, yoga en meditatie. De Tibetaanse weg naar verlichting

Auteur: Erik Bruijn
Uitgeverij: Ankh-Hermes
Verschenen in: 1980, 1993, 1996
ISBN13: 9789020256017
Van dit boek verscheen een Franse vertaling bij Editions Arista (1988) en bij Editions Amrita (1996) .

Tantra, yoga en meditatie is een standaardwerk: het besteedt uitgebreid en op heldere wijze aandacht aan de Tibetaanse levensvisie en aan – onder meer – bijzondere yoga- en meditatietechnieken, tantra en het mandalaprincipe. Verder komen het werken met emoties, asana’s, mudra’s, mantra’s, mandala’s en visualisatietechnieken aan de orde.

Alles wordt heel praktisch gepresenteerd en afgewisseld met levendige beschrijvingen van de tochten die Erik Bruijn door het Tibetaanse cultuurgebied heeft ondernomen.
Bij zijn bezoeken aan hooggelegen kloosters en meditatiegrotten maken we kennis met een volkomen andere wereld, een wereld van open aandacht en stilte.
Kleurenfoto’s, illustraties en een uitgebreid register completeren dit boek. Het is daarmee een rijke en inspirerende bron van informatie over de vele facetten van tantra, yoga en meditatie.


de_weg_van_zazenDe weg van zazen

Uitgeverij: Ankh-Hermes
Verschenen in: 1975
ISBN: 9020253913
De eerste handleiding voor zenmeditatie van Nederlandse oorsprong.

Zen is een levenskunst die zich door zijn unieke, arationele karakter, met geen enkele conventionele denkwijze laat vergelijken. Zen laat zien hoe de mens zichzelf met zijn denken heeft vastgezet, confronteert hem met de realiteit hier en nu en maakt daartoe het dagelijks leven tot oefening.

Uit de geconditioneerdheid van de geest is een bevrijdende doorbraak mogelijk, waardoor het bewustzijn vrij kan functioneren. De weg daartoe is die van de meditatie (za-zen) welke zich uit in spontane en trefzekere levenshandeling.

In dit boek vindt de lezer waardevolle gegevens over de theorie en praktijk van de zenmeditatie.
De schrijver licht aan de hand van van eigen ervaringen de problematiek toe die zich bij de beoefening van meditatie kan voordoen en beschrijft uitvoerig de verschillende fasen van het meditatieproces, dat zijn hoogtepunt vindt in het verwezenlijken van de verlichting.