De Zen Kring werd op 1 april 1968 opgericht en is daarmee het langstlopende zenprogramma in Nederland. Het is geen organisatie met leden, maar een programma van activiteiten, gericht op de studie en beoefening van Zen op boeddhistische grondslag.
Bij de Zen Kring staat de beoefening van objectloze meditatie centraal. Daarbij wordt in eerste instantie de aandacht gericht op het natuurlijke proces van de ademhaling.
Naast wekelijkse meditatie-avonden op maandag en donderdag, organiseert de Kring ook lezingen, meditatiezondagen en retraites (weekenden en vier- of vijfdaagse sesshins).
De bijeenkomsten worden geleid door Erik Bruijn, die in de jaren zeventig bij de Japanse zenleraar Zengo Miroku zijn eerste sesshin-ervaring opdeed en later met diens instemming begon met het onderwijzen van zenmeditatie in Nederland, terwijl hij zijn eigen training voortzette om zijn inzicht verder te verdiepen (zie achtergrondartikel). Tijdens intensieve meditatieretraites volgt hij een krachtige en dynamische stijl waarin praktische methoden zijn opgenomen waarmee hij vertrouwd raakte tijdens zijn verblijf in boeddhistische kloosters in Japan, Zuid-Korea, Taiwan en het Tibetaanse cultuurgebied.
Over Zen verscheen van hem ‘De weg van zazen’ (1975), een praktische handleiding voor de beoefening van zenmeditatie en ‘Ontmoetingen met meesters en dwazen’ (1996), een verzameling kritische reportages over oosterse spiritualiteit in het algemeen en over zijn ervaringen in Japanse, Chinese en Koreaanse zenkloosters in het bijzonder.